Spelledaranteckningar

 

Kampanjens form

Kampanjen utspelar sig över en vecka i verklig tid, och ungefär motsvarande tidsperiod in-game. Två uppsättningar karaktärer existerar – gatubarnen, så kallade pivs, och dekadenterna – en grupp unga socieliter och paladiner.

Huvudkaraktärerna är pivsen, som dras in en ohygglig spiral där de bara har varandra. Världen tycks vändas mot dem och det krävs mycket för att behålla sin mänsklighet. Med jämna mellanrum byts fokus till cutscenes eller flashbacks från dekadenterna. Spelarna tillåts aldrig till fullo penetrera dekadenternas tillvaro, eller var i tid och rum de befinner sig. Men snart kommer de inse att de två gruppernas handlingar påverkar varandra. De tycks förbundna av en tunn och skör röd tråd, däri vibrationerna fortplantar sig. Men det är aldrig avsikten att de ska mötas.

Det är viktigt att så mycket som möjligt inte är som det först verkar. Att inget är enkelt och att ingen vet vad som verkligen är rätt och fel. Att statister och antagonister visar helt nya och oväntade sidor.

Kampanjens slut är antingen endera gruppens död, eller ett lämpligt anti-klimax.

 

Bakgrund

Som allt fler i Sãu Paulos elit har dekadenterna sjunkit in i en bisarr konsumtion av biologiska produkter – stamcellsbad, stamcellselixir, benmärgskräm, ryggmärgsvätska och framförallt – blod. Det anses mycket hälsosamt – men den senaste trenden är rena dopningar. Genom enkla laseranalysatorer kan vem som helst kolla hur ”ren” en dopning är. Ju renare, desto bättre eller mer sällsynta gener och desto dyrare produkt. Ju renare dopning – desto bättre effekter.

Dekadenternas böner besvaras av märken som Puro, Terra Firma och Octo Industries, alla på ett eller annat sätt i portföljen för megaföretaget UMB.

Men hur kan företagen tillverka renare och renare dopningar? Hur kan de jobba för att hitta den perfekta genuppsättningen? Popular opinion menar att de forskar fram det i lab och odlar fram det i biofabriker. Allt kan ju skräddarsys nuförtiden, eller hur? Och vem bryr sig?

Problemet för UMB är att de inte har teknologin för skräddarsydd DNA. Möjligen har konkurrenter (Genetica) det, men UMB sitter i en sits där de har valet att ge marknaden till sin konkurrent – eller hitta ett annat sätt att möta behovet. De lokala cheferna insåg snart något – utanför dörren finns en av världens mest välmixade genpooler – metroplexet Sãu Paulo. En genpool som bara väntar på att … skördas. För vem märker om någon saknas i favelan?

Men man kan inte ta vem som helst. Man behöver hitta precis rätt DNA för varje kund, av högsta kvalitet, och för det behövs jägare. Och ska man göra detta i allt större skala, så måste det finnas ett svepskäl. Man hittade ett:

Den misslyckade och korrumperade polisen är välkänd i Sãu Paulo. De har länge helt förlorat allmänhetens förtroende. Politikerna har skaffat vakter för sina egna områden – men anser sig inte ha råd eller möjlighet att rensa upp resten av staden. Så UMB gick till sitt säkerhetsföretag Roxxon och bad om en formidabel säkerhetsstyrka. Från Roxxon, från dotterbolag och internationella legosoldatsförband rekryterades och drillades på rekordtid säkerhetsstyrkan Canisang (blodhund, för de som dechiffrerat latinet). Canisang gick sedan till borgmästaren och erbjöd sina tjänster för ett mycket lågt pris – och lovade att deras taktik var att med kirurgisk precision rensa ut favelorna. Borgmästaren antog förstås erbjudandet – Europa hade ändå börjat påpeka att han behövde städa upp.

Canisang, eller blodhundarna, har utrustats med det senaste inom Madagaskisk militärteknologi. Men de har också utrustats med UMBs DNA-analysverktyg. Deras uppdrag är att identifiera mål, så kallade råvaror, och extrahera dessa. Om extrahering misslyckas, kan de i vissa fall skörda på plats…

Det senaste året har således varit en brutal tid, med stor ökning av tillslag mot favelorna. Många nyckelpersoner i de olika favelorna har förts bort och aldrig setts igen. Massorna är förstås ovetandes om den verkliga anledningen, men missnöjet i staden gror.

Droger

Des och dopes – designerdroger och gendopningar. Designerdroger – komplicerade, ofta proteinbaserade kemikalier, skräddarsydda för en viss DNA, med komplexa och mångbottnade psykiska effekter. Istället för intensiva highs påverkar dessa personligheten mer subtilt, på ett mycket tillfredsställande sätt.

Dopes, dopningar – genetiska terapier, en utveckling av designerdrogerna. Genom regelbundet intag av dessa förändras ens DNA-struktur i accelererad takt. Det kan vara för exempelvis bygga styrka, föryngra och pigmentförändring, men många avarter har bildats.

Des och dopes främsta tillverkning och marknad är Sãu Paulos, och stadens elit sitter i dess hårda grepp – en osläckbar törst efter vad som är unikt och ouppnåeligt. Varje rus är unikt, varje mutation fantastisk

 

Stämning för pivsen

 • Lätt naiva tonåringar dras in i problem som sträcker sig långt över deras huvuden
 • Gå till botten och tillbaka
 • Inledning: Gänget hankar sig fram, klarar sig rätt ok, men plötsligt vänds världen upp och ner.
 • Både den hårda ytan, respekten, på gatan, och de mjuka känslorna bakom
 • De stora grabbarna är alltid stora – karaktärerna får inte mer makt för att de blir mer insyltade.
 • Vardagliga situationer och vardagliga offer. Inledningsvis är ett offer att tvingas ge bort sin cykel/bil, men

senare handlar det om liv och död hos anhöriga.

 • Ont om resurser. Varje euro är värd att spara på, en pistol är en lyx. Ingen ger något gratis.
 • Många besvikelser. ”Stora grabbar” lovar hjälp, men sviker eller utnyttjar.
 • Gatans jävlighet skall få ett ansikte, karaktärerna skall både se och drabbas av knarkplågor, våldtäkt,

polisvåld och grymma hämndaktioner.

 • Drogers framsida och baksida. Om karaktärerna är deppiga (lågt välmående) kan droger hjälpa temporärt,

men de visar ofta sitt ugly face och beroendet blir i längden en av många plågor, ex. Ekonomiska.

 • Tonåringars problem: kärlek, familj, ansvar.
 • Ingen stor metaplott – bara alltings jävlighet att karaktärerna dras in i det. Däremot skall både korporation,

stat och maffia vara inblandade.

 

Synopsis

Ett team med blodhundar överrumplas och nedgörs av ett driftigt gäng, efter flera månader av razzior. Gänget upptäcker suspekt utrustning hos blodhundarna och gängledaren söker upp en journalist. Denne inser att det ligger något större bakom det hela, och börja nysta i storyn.

Läckor i medieföretaget gör snart att Canisang inser att deras hemlighet börjat läcka ut. Inledningsvis försöker de göra en deal med journalisten, samtidigt som de försöker hitta gänget. Canisang har dock underskattat gängets förmåga, som hunnit analysera vad de hittat och funnit vilka DNA-sekvenser blodhundarna letade efter – bland annat de av dekadenterna. Med dessa kan de identifiera ett antal mycket kända personer. De skickar alltså via journalisten hotet att offentliggöra dessa DNA-sekvenser, som dessutom är mycket detaljerade.

När Canisang inser detta tar de initialt damage control mode. UMB kallar till krismöte med de viktigaste kunderna av bio-produkter, samt deras advokater. De erkänner att ett misstag har skett och att DNA-mönster tillhörande kunderna har kommit ut (utan att förklara hur det skedde). De föreslår en förlikning eftersom de tror sannolikheterna är låga att de skulle lyckas få tag på dem igen. Men dekadenterna ger sig sannolikt inte – de har fått tips (av journalisten) om hur DNA:t har erhållits, och inser att hela deras liv kan förstöras. Sannolikt använder de alla sina krafter till att övertala UMB att ta saken i egna händer.

Medel dekadenterna kan förfoga över:

 • Canisang
 • Avbryta ström och vattentillförsel till favelorna
 • Sätta upp belöningar / påverka andra gäng
 • Rekrytera egna blackops
 • Påverka statliga polisen
 • Välgörenhetsorganisationer (e.g. frivilligklinikerna, socialarbetarna, etc)
 • Fejka anledningar till EuroCore att rycka in

Relativ styrka

Soldato/oogie: Kniv, begagnad pistol/gammalt automatvapen, brist på ammunition. Inget skydd, ingen träning, inga modds.

Sergeant/elitos: Kniv, automatvapen, begränsad tillgång till granatvapen, kulspruta, etc. Skydd för ledare. Stridserfarenhet, vissa har mindre modds.

Typisk polis: Skydd, lätt automatvapen eller hagel, skytteträning, mycket få modds.

Insatsstyrka: Tyngre skydd, modernt automatvapen, rigorös träning, chock och granatvapen, prickskyttar, typiska modds (cyberögon, livsuppehållande system, etc). Landsätts med helikopter eller vektor, ibland stöd av drönare.

Canisang: Som insatsstyrka, men med bättre kringutrustning – kamouflerade vektorjet, hackers, millimeterradar, gas, multipla drönare.

EuroCore: Tunga stridsrustningar med servo, cybernetiska stridsledningssystem, drop (släpps från högre höjd), väggpenetrationer, målsökande missiler, laserunderstöd, markdrönare. Ordentligt moddade.

Ur pivsens synvinkel

Två lokala favelor, Fuchuera och Rapas, har som många andra länge plågats av slumpmässiga attacker från de nya privata polisstyrkorna – flera av deras bästa har redan försvunnit. Men en av de skarpare hjärnorna i slummen, Paz, har ännu inte tagits. Han lägger upp en plan för hur ett bakhåll skall göras. Genom att sätta upp en stor mängd vaktposter och ett snabbt varningssystem kan de ringa in när nästa razzia utförs. Pivsen tar viss del i detta uppdrag.

Nästa insatsteam blir överrumplat av bakhållet och nedgörs med små förluster. Av nyfikenhet vill Paz undersöka vilka de nya privata milsen egentligen är, och samlar in deras kroppar och utrustning. Han skickar sin bästa runner (Ghost), för att överlämna ett bevis till journalisten. Övriga pivs får andra mindre uppgifter, men på ren ”need-to-know-basis”.

Pivsen vet inte detta, men Paz har fått reda på vilken politisk dynamit han sitter på, och han är inte intresserad av att köpslå. Han vill göra revolution. Utan att avslöja sin plan kallar han favelan till en stor fest, för att fira och bygga upp moralen. Men han har underskattat vad Canisang är beredda att göra. I en massiv insats slår de till mot festen som utvecklas till ett totalt krig… pivsen lyckas av en slump få tag i DNA-mönstren men tvingas snabbt fly i kaoset. De är nu ensamma, jagade och på flykt i favelorna. Offer för en livrädd social elit med makt över stadens alla aspekter, och offer för sina vänner då belöning och gängens maktspel snart tar överhanden.

 

Scener/dilemman

Intro

RP introduceras till det dagliga livet i favelan. Dilemman: Chudo: En prostituerad är försvunnen, Petitos favorit. Lupe: Adriana söker upp henne, och vill göra allvar av deras relation. Ghost blir vittne. Ghost: När han driver sin bizniz kommer ett antal soldatos och misshandlar Miro. Miro ber om hjälp men soldatorna varnar Impa och Ghost för att lägga sig i.

Bakhållet

RP beordrade att utföra spaningsuppdrag i anslutning till ett hemligt bakhåll. De får i uppgift att ge tidig varning för inkommande insatsstyrka, men får bara se själva bakhållet på avstånd. Dilemman: Två nyckelpositioner identifieras (e.g. en med drönare). En oogie ombeds få byta med en av RP om ”bästa” spaningspositionen (men något är fel, i själva verket vill oogien avsiktligt missa att rapportera in anfallet). RP inser antingen misstagen på en gång eller när de skymtar ett inkommande team och tvingas skynda för att hinna varna.

Journalisten

Paz ger RP i uppdrag att ta sig ut i stan till en särskild adress för att överlämna en ryggsäck med hemligt innehåll. Där får de sporadiskt träffa en journalist men får inte reda på syftet. De får se och utmanas av staden och dess trubbel. Dilemman:

Bailo

Paz ställer till med bailo för nästan hela favelan. Revolutionära, revanschsugna känslor i luften. Triumfatorisk skottlossning. Paz ber Lupe att arrangera bevakningen, men Impa försöker få henne att festa istället. De noterar inte förrän det är för sent att ett tiotal vektorjet anlänt till favelan…

Katastrofen

Helvetet brakar loss när Canisang anfaller Fuchuera i full styrka under natten. De är alla utrustade med nattsyn och börjar med att öppna eld med 2mm miniguns från vektorjeten samt stora mängder drönare för att spåra alla. Dilemma: RP inser att några av deras nära och kära är i stor fara, men Paz får tag i dem och övertygar dem att de måste föra en särskild ryggsäck i säkerhet.

Dekadenterna

Dekadenterna: Förlikningsmötet

Beskyllda

Osorterade möjliga händelser

 • ljuspunkter med jämna mellanrum, folk som hjälper till och tar hand om
 • anti-stereotyper (omhändertagande gängledare, rolig kvinna, sadistisk pensionär..)- En RP klantar sig eller kommer i klammer och tvingas sälja något värdefullt för gruppen
 • En RP ställs inför valet att sälja sin egen kropp eller någon annan för att överleva
 • Vandrar hungriga och trötta utmed industriområde, livrädda för något gäng som jagar dem
 • Tvingas slåss mot sin kamrat, att vägra betyder att en av dem blir skjuten
 • Oförmögen att hjälpa sin sjuka vän/släkting på grund av avsaknad av pengar
 • Blir slagen av fiende men får förbarmande och vård av ångerfull fiende, skapar vänskap
 • Tvingas sälja sig själv eller närstående för att betala dödlig skuld
 • Tvingas sälja sig själv eller närstående för att betala droger
 • Stjäl något för att imponera, visar sig ha stulit en viktig boss ägodel
 • Missar ens närståendes dödsögonblick för att man varit borta och försökt hindra det
 • Yngre barn som far illa, e.g. gatubarn

Miljöer

 • Höghastighetståget som plöjer rakt genom kåkstaden i vansinnig hastighet, med en plog på framsidan för att slunga undan skräp som kommer på spåret
 • En parkeringsplats med utbrända bilar som utgör den lokala fotbollsplanen
 • En gatumarknad under monovil-systemet
 • En sjö mellan sopberg där barnen badar
 • Pivs som surfar på de livsfarliga monovilerna
 

Dekadenternas tillvaro

Samtidigt brottas reflektionerna med dilemmat av deras döde vän – snedtända designerdroger antas vara orsaken.

Vad fruktar dekadenterna

 • Falla i onåd hos sin finansiär
 • Tappa utseendet (kan dock fixas)
 • Avslöjas publikt för något obehagligt
 • Att vara fast i endast ytliga relationer
 • Synda, etc om de är troende
 • Att fastna i plikter
 • Att förlora sitt privatliv

Osorterade möjliga händelser

 • neddummade kloner/replikanter som sexslavar
 • massor av skumma futuristiska biotech-droger
 • RP har våldsamt sex med vad som utges vara sexrobot/replikant, är i själva verket människa
 • nån har nån bisarr sjukdom så han inte pallar solljus men har byggt ett rum med en fejkstrand och en fejksol åt sig själv där han ligger och sippar biotech-enhancade martinis och blir avsugen av sina sexbots hela dagarna. fejksolen är komplett med moln och tillfälliga regn- och åskskurar, men aldrig mer än att det svalkar lite .i vattnet har han framklonade urtidshajar, där slänger han lustslavar som misshagat honom dekadenta människor har allt och måste därför söka allt mer aparta sätt att få nya kickar.
 • Paparazzi-drönare och att vara plågad av paparazzis
 • Transport med vektorjet
 • Ett inglasat hustak, med en lummig trädgård och djur
 • Operaporr
 • Hälsogivande stamcellsbad (klonade stamceller)
 • Vampyrism – dricka andras blod för att tillgodose sig deras DNA (vilket egentligen inte fungerar)
 • Installerad autoinjektor som ständigt ger små drog-kickar